Viikon alumni: Joonas Pohjonen

|
Blogi

Joonas Pohjonen on pianisti, säveltäjä ja pedagogi Metropolian ammattikorkeakoulussa. Hänellä on laaja kokemus paitsi säveltämisestä myös improvisaation hyödyntämisestä pianonsoiton opetuksessa, mikä juontaa juurensa jo varhaisiin kokemuksiin soittotunneista.  

Lapsuuden pianotuntien hedelmät 

Joonas pitää ylivoimaisesti tärkeimpänä vaikuttajana urallaan Meri Louhosta, jonka opetuksesta Joonas sai nauttia alle kouluikäisestä aina 20-vuotiaaksi saakka. Merin pedagogiikan vahvuudeksi Joonas näkee laaja-alaisen muusikkouden kehittämisen. Tunnit sisälsivät mm. improvisointia ja säveltämistä. Joonaskin kertoo tehneensä jo viisivuotiaana pienimuotoisia sävellyksiä, ja nyt hän pitää puolestaan omille oppilailleen ryhmätunneilla fantastisia improvisaatiotuokioita – uusien opetussuunnitelmien ihanteiden mukaan. (Voit lukea Merin muistelmia Ylen nettisivuilta. viitattu 27.11.2019).  

Oivalluksia, oppimisen iloa ja bagatelleja  

Ensimmäiset sävellystuntinsa Joonas sai 13-14-vuotiaana Olli Kortekankaalta. Joonas kertoo, että Olli-opettaja tapasi kysellä tunnilla perusteluita sävellyksille eikä välttämättä ottanut itse enempää kantaavellyksessä Joonasta kiehtoi omaehtoisuusmutta epävarma työllistyminen sillä alalla sai Joonaksen hakemaan SYK:sta valkolakin saamisen jälkeen ensisijaisesti kuitenkin pianoon, ja niin tie nuoriso-osastolta solistiselle aukeniJoonas kokee, että Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan luokalle pääseminen kehitti hänen pianistisia kvaliteettejaan huomattavasti, kun taas myöhemmin Arto Noraksen luokkasäestäjänä toimiminen tarjosi esikuvia ja syvensi yhteismusisoinnillista ymmärrystä.   

Sävellystyö sai puolestaan uutta vauhtia Maj Lind 2007 -kilpailun tilausteoksesta Bagatelles (2006). Joonas kokee, että kyseinen sävellysprosessi innosti häntä jollain aivan tuoreella tavalla ja uudella tasolla. Uuden sukupolven iloksi hän on tehnyt viimeisimpänä teoksenaan 11-osaisekokoelman Hyönteiset, joka sai kantaesityksensä Helsingin konservatorion nuorten pianistien hyppysissä marraskuussa 2019. On tärkeää, että niin lapsena kuin nuorena ja vanhanakin pääsee kosketuksiin länsimaisen taidemusiikin suurten mahdollisuuksien ja ilmaisuvoiman kanssa, innostavien opettajien ja kollegoiden parissa. Joonakselle tämä merkitsee alati humaanisti kuuntelevaa, herkkää korvaa sekä systemaattista ja luovaa säveltäjän ja opettajan työtä myös uuden musiikin hyväksi 

Teksti: Miikkael Halonen  

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta