Viikon alumni Kari Kropsu: Musiikin monipuolinen ammattilainen

|
Blogi

Kari Kropsu on kapellimestari, viulisti, musiikin teorian osaava pedagogi, intendentti ja rehtori.

Kropsun mukaan uusia tehtäviä ja haasteita on tullut eteen, kun on vain uteliaasti ja rohkeasti lähtenyt uusiin juttuihin mukaan. ”Työ tekijäänsä opettaa”, hän totesikin haastattelussa.

Kari tunnetaan ennen kaikkea kapellimestariurastaan. Hän on johtanut mm. Kansallisoopperassa Wagnerin oopperaesityksiä ja Sibeliusta. Kropsun kapellimestariuran kohokohtina voidaan mainita myös konsertit Tanglewoodissa ja New Yorkissa sekä toimiminen tunnetuimpien suomalaisten kapellimestarien (Salonen, Franck, Segerstam) assistenttina. Vuosina 2016–2019 hän toimi oopperakapellimestarina Saksassa. Useimpiin töihin ei ole tarvinnut pyrkiä – aina on tultu vain kysymään!

Liikkumista oopperakapellimestarin korokkeelta rehtoriksi ja takaisin

Hän on nuoresta lähtien toiminut taiteellisen uransa lisäksi myös useissa hallinnollisissa ja esimiestehtävissä. Tällä hetkellä Kropsu on Savonlinnan musiikkiopiston rehtori ja Savonlinnan orkesterin taiteellinen johtaja ja kapellimestari. Aiempaa työkokemusta löytyy mm. Joensuun Konservatorion rehtorin tehtävästä.

Kropsun mukaan kaikkein mielenkiintoista ja palkitsevinta rehtorin työssä on asioiden kehittäminen ihmisten kanssa. Hän on myös ollut aina kiinnostunut siitä, kuinka organisaatiot toimivat ja kuinka niitä voitaisiin saada vielä paremmiksi. Hän pitääkin tärkeänä, että rehtorin ympärillä on hyvä tiimi. Niin rehtorin kuin kapellimestarinkin työssä on paljon vastuuta; ihmisten kanssa ja esimiehenä toimimisessa ovat myös suurimmat haasteet. 

Suurimpana erona kapellimestarin ja rehtorin työssä on päätöksiä tehtäessä aikajänne. Kapellimestarilta odotetaan välitöntä päätöksentekokykyä, myös silloin, kun kiire ei edes ole tarpeellista. Rehtorin on joskus parempi nukkua yhden tai kahden yön yli – ”se on usein viisautta”, Kari toteaa.

Mielenkiintoista hänen nykyisessä tehtävässään on työpäivien erilaisuus. Rehtorin tehtäviin kuuluu mm. kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtajuus, joten perehtymistä ja lukemista riittää talotekniikasta taiteellisiin asioihin!

 

Teksti: Antti Hartikainen

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta