Photo: Andrew Campbell

Viikon alumni: Kolme hetkeä Kaija Saariahon uralla

|
Blogi

Opetus 

“Parasta ja kaikista tärkeintä minulle olivat yksityistunnit Paavo Heinisen kanssa. Ei niin että se olisi ollut jotenkin helppoa tai hauskaa, se oli usein todella vaikeata. Mutta se ihan selvästi muutti elämäni ja antoi minulle suunnan ja työvälineitä jatkaa itseni kehittämistä, mitä olen yrittänyt tehdä. Opiskelin vuosia sitten, mutta siitä työ vasta alkoi. Tässä työssä on todella tärkeää yrittää koko ajan mennä eteenpäin ja syventää omaa tietoa.” 

  

Vanhat ystävät 

“Minä en tullut muusikkoperheestä, eikä minulla ollut muusikkokavereita. Siksi Paavon opetuksen lisäksi tärkeintä olivat tietenkin toiset sävellyksen opiskelijat, esimerkiksi Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen, Eero Hämeenniemi, Jouni Kaipainen... Näistä erityisesti Esa-Pekka ja Magnus ovat säilyneet ystävinä. Myöhemminkin on ollut todella arvokasta, että on vanhoja ystäviä – sillä eihän ”uusia vanhoja ystäviä” voi saada. Vaikka olen vuosien varrella tavannut paljon todella kiinnostavia eri sukupolvien muusikoita, nämä ovat kuitenkin ne ihmiset, jotka ovat tunteneet minut siitä lähtien kun olen säveltänyt ensimmäisekappaleeni.” 

  

Uran huippuhetki 

“Ehkä jonkinlainen huippuhetki oli Kaukainen rakkaus -oopperan esitys Salzburgin festivaalilla. En tosin itse sillä tavalla ajatellut, koska olin tehnyt sen oopperan kanssa töitä kahdeksan vuotta. Kun sitä viimein harjoiteltiin Salzburgissa, ei mielessä ollut ura, yritettiin vain saada teos lavalle. Joka paikassa kirjoitettiin, että se oli läpimurto, mutta en minä sitä kokenut sellaisenaAjattelin vain, että “no hyvä, saatiin nyt jonkinlainen versio lavalle”. Näin jälkeenpäin ajateltuna tajuan, että minun musiikkiani soitettiin paljon ennen oopperaakin, mutta ooppera on erilainen produktio, koska siinä on iso koneisto ja esityspaikkana oli Salzburgin festivaali –kaikista paikoista! Tiedotus ja kaikki muukin oli eri suuruusluokkaa. Salit piti saada täyteen, koska ne ovat kalliita produktioita. Vaikka minun orkesterimusiikkiani ihan säännöllisesti soitettiin maailmanlaajuisesti, tuli se siellä eri lailla yleisön tietoisuuteen.” 

  

Teksti: Jaime Belmonte 
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

Asiasanat