Photo: Octavian Balea

Viikon alumni Niko Kumpuvaara: Monialaista muusikkoutta

|
Blogi

Harmonikansoittaja Niko Kumpuvaaraa on ehtinyt tähänastisella urallaan tehdä hengästyttävän paljon. Klassisen harmonikansoiton koulutuksen Sibelius-Akatemiassa saaneen muusikon työt eivät ole rajautuneet ainoastaan klassisen musiikin pariin, vaan sekä genrejen että työnkuvien kirjo on laaja.  

Nykymusiikin saralla Kumpuvaara on tilannut säveltäjiltä ahkerasti uusia teoksia, ja kantaesityksiä onkin vuosittain. Lisäksi hän soittaa monissa erilaisissa kokoonpanoissa viihdeorkesteri Dallapésta rap-musiikkia tekevään GG Caravaniin sekä on tuottanut ja sovittanut musiikkia omiin ja muiden tarpeisiin popista tanssimusiikkiin. Taiteellisen työskentelyn lisäksi Kumpuvaara on ehtinyt myös opettaa: hän on hoitanut vierailevaa professuuria Itävallassa Grazin musiikkiyliopistossa ja opettaa tällä hetkellä Keski-Helsingin musiikkiopistossa. Kaiken ohella hän on jatkanut omia opintojaan Sibelius-Akatemian DocMus-osastolla aiheenaan harmonikka kamarimusiikki-instrumenttina. 

Monipuolisuus valttina 

Miten Kumpuvaara on päätynyt näin monialaiseen työnkuvaanKumpuvaara kertoo, että tuttujen muusikoiden ja yhteistyön kautta on versonut aina uusia kontaktejaNiiden myötä häntä on pyydetty yhä uusiin projekteihin, eikä Kumpuvaara ole epäröinyt sanoa ”kaikkeen joo”.  

Yhteismusisointi ja laaja-alaisuus ei ole pelkästään auttanut verkostoitumaan, vaan myös opettanut lisää musiikista ja siihen heittäytymisestä. Kevyen musiikin soittaminen klassisen rinnalla on kehittänyt rytminkäsittelyä ja tuonut selkeyttä ja tarkkuutta myös nykymusiikin soittamiseen. Uudet aluevaltaukset eri genreissä, joita Kumpuvaara on oppinut käytännön työn kautta, ovat myös tuoneet musisointiin lisää vapautta, kuuntelua ja kommunikointia. Tätä asennetta hän on halunnut tuoda myös klassisen musiikin soittamiseen.  

Laajenevia näkökulmia 

Uusia näkökulmia työhön on tuonut myös toimiminen taiteellisena johtajana sekä Oulun musiikkijuhlilla että Sata-Häme Soi -festivaalillaKonserttiohjelmia suunnitellessa alkoi nähdä paremmin myös, mitä esiintyjiltä halutaan”, Kumpuvaara sanoo. 

Tulevaisuuteenkin riittää vielä tavoiteltavaa ja halua laajentaa näköpiiriä. Työn alla on esimerkiksi ensimmäinen klassisen musiikin soololevyMyös säveltäminen, johon on saanut kurkistaa sovittamisen myötä, kiinnostaa Kumpuvaaraa. Toiveissa onkin myös jokin säveltämistä sisältävä oma projektiKumpuvaara pohtii, että säveltäjyys voisi madaltaa kynnystä nähdä myös muiden teoksissa, mitä musiikilla on haettu. ”Välittömin suhde musiikkiin voisi syntyä säveltämisen kautta. Samoin kuin välittömin suhde omaan soittimeen syntyy improvisaation kautta.” 

 

Teksti: Matilda Bergman 

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta