Photo: Eero Kokko

Viikon alumni Tiina-Maija Koskela: Elämän ja ammatin opiskelua

|
Blogi

Sopraano Tiina-Maija Koskela muistaa Sibelius-Akatemian pääsykokeista R-talon korkeat tummat ovet ja ystävälliset ihmiset. 

- Tunnelma toi sellaisen olonettä kuulun tänne ja haluan pääsykokeen menevän mahdollisimman hyvin 

Tiina-Maijalle opiskeluaikojen tärkeintä antia olivat joka puolelta ympäröivä musiikki, kanssaopiskelijat ja ajattelua herättelevät eri aineiden opettajat. Oma taiteilijuus sai alkaa kasvamaan innostavassa ympäristössä. 

Opiskeluaika oli sekä elämän, että ammatin opiskelua. Opiskelukavereiden kanssa oppi, kasvoi ja teki työtä, ja nämä verkostot kantavat edelleen työelämässäMusiikkia, Ihmisyyttä ja elämää koskevat keskustelut muistan edelleen lämpimästi. On upeaa seurata muiden kasvutarinoita. 

Diivailun aika on ohi 

Tiina-Maija korostaa ennen kaikkea tunnetaitojen tärkeyttä osana ammattitaitoa. 

- Pitää olla vahva persoona, mutta nykypäivänä on äärimmäisen tärkeää myös pystyä toimimaan ryhmässäAmmatti vaatii karismaa, mutta diivailun aika sen huonossa mielessä on ohi. Oman segmenttinsä erityisosaaja pitää olla, mutta myös hyvä tilannetaju sekä tunneälyä. 

Taiteilijuuden lisäksi sinnikkyys ja vahva kyky organisoida löytyy monen menestymisen takaa. Isoista massoista esilletulo vaatii paljon ratkaisukeskeisyyttä ja uskoa omaan tekemiseensä. Lisäksi korkean tason osaaminen vaatii kylkeen elämän uteliaisuutta - sitä mihin koulu ei tarjoa vastausta, tulee etsiä välillä epätavallisistakin paikoista tai kursseilta ja muiden verkostojen kautta. 

Taide ja tehokkuus 

-  Tänä päivänä laulajien täytyy edetäkseen olla mahdollisimman varhain valmiuksiltaan monipuolisia, ja omata omaa sanottavaa. Projektit ovat kiireisempiä aikataulultaan, mutta taide ja tehokkuus eivät sulje toisiaan pois. Taide on yhä tärkeämpää tehokkuusajattelun aikana. Joskus on vaikeaa perustella itselle ja muille mihin taidetta tarvitaan, mutta taide opettaa inhimillisiä arvoja ja empatiakykyä. Näitä taitoja jokainen ihminen tarvitsee elämässään. Taide kohottaa arjen yläpuolelle, antaa monella tavoin toivoa. 

 ”Kehitä omaa osaamistasi huippuun, mutta muista että töitä tehdä yhdessä” 

Tiina-Maija nostaa esiin yhdessä tekemisen merkityksen taiteilijan työelämässä.  

Taiteilijaksi kasvaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi. Täytyy erottua taiteilijana ja kompetenssin on oltava loistavalla tasolla, mutta riemukkaaksi tämän prosessitekevasta se, kun useampi korkealla tasolla työskentelevä taiteilija tuo oman panoksensa yhteiseen teokseen. Näin musiikillinen tai näyttämöllinen teos on enemmän kuin osiensa summa. Kehitä omaa osaamistasi korkeimmalle mahdolliselle tasolle ja nostakaa esitys uudelle tasolle yhdistäen omaamisenne! 

Nykyään taiteilijalta vaaditaan oma-aloitteisuutta ja uteliaisuutta, jotta löytää perille.  
Toivotan rohkeutta löytöretkellä itseensä, ja intoa jakaa osaamisensa muiden kanssa.  
Uskaltakaa heittäytyä rohkeasti seikkailuun! 

Teksti: Irina Nuutinen 

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta