Karjalasta Kajahti!

|
Blogi

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna kokoontui Joensuun Konservatoriolle sangen suuri joukko nuoria fagotisteja ja oboisteja yhteisen soitannollisen yhteistapahtuman merkeissä. Sibelius-Akatemian maakuntavierailusarja sai jatkoa allekirjoittaneen saapuessa opettamaan Pohjois-Karjalan nuoria fagotisteja, ja samaan yhteyteen Suomen Oboe- ja fagottiseura oli järjestänyt ryhmän oboisteja Lauttasaaren Musiikkiopistosta paikallisten oboensoiton opiskelijoiden vieraaksi tarkoituksenaan muodostaa viikonlopun ajaksi tuplarööriorkesteri yhdessä fagotistien kanssa. Orkesteria koulutti ja johti oboensoiton opettaja Soineli Suomela Lauttasaaren Musiikkiopistosta. Koko tapahtuman aloitteentekijä ja päävastuullinen organisaattori oli Joensuun Musiikkiopiston fagotinsoiton opettaja Dora Migroczi.

Viikonlopun aikana pidin henkilökohtaiset soittotunnit kaikille fagotisteille, joita oli paikalla kymmenkunta Joensuun, Keski-Karjalan, Pielisen-Karjalan sekä Savonlinnan musiikkiopistoista. Oppilaiden ikä vaihteli seitsemästä vuodesta aina kypsään keski-ikään, painopisteen toki ollessa selvästi nuoremmassa päässä. Oli ilo jälleen tutustua uusiin kasvoihin ja antaa toivon mukaan hiukan uusia eväitä soittoharrastuksen jatkotaipaleelle.

Tuplarööriorkesteri harjoitteli ja esiintyi päätöskonsertissa sunnuntaina iltapäivällä varsin mukavan kokoiselle yleisöjoukolle. Mukana musisoimassa olimme myös me fagottiopettajat ja Joensuun kaupunginorkesterin fagotisti Lauri Mykrä antoi niin ikään panoksensa yhtyeen vahvistuksena. Orkesterin yhteensä noin 25-päinen (vai pitäisikö paremminkin sanoa puinen) ensemble kajautti varsin energisen ja jämäkän näytteen tuplaröörien jäljittelemättömästä sointimaailmasta. Lisäksi soitin itse konsertin aluksi soolonumerona Bachia sekä yhdessä Doran kanssa duona Couperinia.

Viikonlopun tapahtuma onnistui hienosti. Suurkiitos erityisesti Doralle ja Soinelille järjestelyiden osalta sekä Suomen Oboe- ja Fagottiseuralle, joka paitsi toi oboistit mukaan myös osallistui osaltaan tapahtuman kustannuksiin.

Jussi Särkkä
SibAn fagottimusiikin lehtori
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

 

Vierailu oli osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyötä ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta