Photo: Marko Nurmi
Kuva esityksestä Tohtori Jekyllin ja Herra Hyden onneton tapaus, taiteellinen työryhmä: Myy Lohi, Anna-Sofia Tuominen ja Anna Haaraoja, ensi-ilta: 6.2.2019.

Esiintyjän ääni -keskustelutilaisuus

Maanantai, helmikuu 24, 2020 - 18:00 - 21:00
Teatterikorkeakoulu, Tori
Keskustelu
Vapaa pääsy
Esiintyjän ääni -keskustelutilaisuus
 
Esiintyjän ääni on keskeinen välittäjäaine esiintyjän ja katsojan välillä - se mahdollistaa yhteyden ja empatian - ja on näyttelijän, ohjaajan, puhetekniikan sekä äänisuunnittelun keskeinen kohtaamispaikka esitysprosessin aikana. Esitysprosessissa tehdään esiintyjän ääneen liittyviä päätöksiä, jotka määrittävät olosuhteita esiintyjän työlle ja ohjaavat tekstin tai puheen kehollistamista, hahmotusta ja syvyyttä, tai äänisuunnittelua: kuuluvuutta, sävyjä, teknisiä ratkaisuja ja tehoa. Entä jos näyttämöllä oleva keho ei ole äänen lähde, vaan esityksen puhe tulee kuultavaksi välillisesti (voice over ja lipsync)?
 
Paneelikeskustelu pyrkii nostamaan yhteiseen keskusteluun ihmisäänen potentiaalin, representaation eri muodot ja vaikuttavuuden. Esiintyjän ääni on esitystaiteiden keskeinen elementti, ja koskettaa monia ammattiryhmiä. Kenelle työryhmän henkilöille ensisijaisesti kuuluu sen kokonaisvaltainen havainnointi ja niin myös laatuun liittyvien huomioiden esiin nostaminen? Vaatiiko esiintyjän ääneen liittyvien kysymyksien ratkominen  yhteistä keskustelua tai vastuunjakoa harjoitusprosessin aikana?
 
Keskustelu tuo esiin ammattiryhmien näkemykset siitä, kuinka teksti, puhe ja esiintyjän äänenkäyttöä koskevat, prosessissa tapahtuvat päätökset liittyvät työn etenemiseen ja vaikuttavat lopputulokseen. Kuinka nämä harkitut tai harkitsemattomat päätökset vaikuttavat esiintyjän ääneen ja esityksen vaikuttavuuteen? Miten voi edistää esiintyjän äänen, puhetekniikan ja äänisuunnittelun vahvaa yhteistyötä?
 
Keskustelussa on mukana useita teatterin ja esitystaiteen ammattilaisia, jonka lisäksi yleisö voi esittää kommentteja ja kysymyksiä.
 
Keskustelijoina
Malla Kuuranne (emerita Professori, puhetekniikka), 
Heidi Soidinsalo (äänisuunnittelija W A U H A U S, äänen tuntiopettaja, TeaK), 
Tiina Syrjä (yliopiston lehtori, TeT, Näty), 
Timo Tuominen (näyttelijä, Kansallisteatteri), 
Veera Herranen (näyttelijäntaiteen maisteriopiskelija, TeaK) sekä 
Kai Poutanen (äänimestari, Helsingin kaupunginteatteri). 
 
Keskustelutilaisuuden fasilitaattori ja koollekutsuja on Hanna Rajakangas. Tilaisuus on osa Rajakankaan taiteellista opinnäytettä (Äma, tait.opinnäyte, TeM)
 
Tilaisuuteen on vapaa pääsy!
 
Tila:
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Tori
 
Tilaisuus järjestetään yhdessä Teatterikorkeakoulun alumnit ry:n kanssa ja keskustelu osa alumniyhdistyksen alumniklubi -sarjaa.
 
Jos et pääse paikalle, voit seurata tilaistuutta tästä linkistä: https://youtu.be/aiITTOitlFM