Photo: Mikko Rikala

Kapellimestari Dalia Stasevska: Klassinen on punk

Kapellimestari Dalia Stasevskalle musiikki on kuin liimaa, joka yhdistää jopa pahimmat viholliset ja pitää meidät yhdessä. 

Kapellimestarit ovat usein miehiä, miksi?
– Näin 20-vuotiaana ensimmäistä kertaa naispuolisen kapellimestarin Eva Ollikaisen johtavan orkesteria, eikä siitä ollut enää paluuta entiseen. Maailma on muuttunut yksinäisten susien aikakaudesta hyvään suuntaan, mutta esikuvat ovat edelleen tärkeitä. 

Kuunteleeko kukaan enää klassista?
– Kun aloitin 13-vuotiaana orkesterimusiikin kuuntelemisen, se oli mun punk, vastarintaa popmusiikille, jota ympärillä olevat ihmiset lähinnä kuuntelivat. Aikuisiällä olen palannut kuuntelemaan kevyttä musiikkia. Opettelen jatkuvasti uusia musiikkigenrejä, erityisesti pidän elektronisesta musiikista, ja yritän saumata niitä kaikkia itseeni. Tässä pikakulttuurien ajassa ihmiset hakeutuvat klassisen musiikin äärelle hiljentymään. Jotain spessua klassisessa on, kun sen traditio on jatkunut näin pitkään. Klassisen kuten kevyen musiikin puolella on äärettömän paljon hyvää musiikkia, ja uskon musiikin kestävyyteen, genrestä huolimatta. 

– Sinut on nimitetty BBC:n sinfoniaorkesterin vakituiseksi päävierailijaksi. Jännittääkö?
Ensimmäinen harjoitus minkä tahansa orkesterin kanssa jännittää aina. Siinä on silloin pientä kutinaa, mutta sen jälkeen kaikki muu virtaa itsestään. Olen aidoimmillani johtaessani ja musiikin kautta eniten läsnä hetkessä.

Dalia Stasevska ja Seela Sella keskustelijoina Feel Helsinki -festivaalilla 8.6.

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi toukokuun Image-lehden välissä. Lue lisää: uniarts.fi/issuex.​ 

 

Asiasanat