Markus Mantere musiikin historian professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan

FT, dosentti Markus Mantere on valittu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikin historian professoriksi viisivuotiskaudelle 1.8.2019 alkaen.

Musiikin historian professori vastaa musiikinhistorian koulutuksen kehittämisestä yhdessä muiden toimijoiden kanssa sekä tutkimusyhteistyöstä Taideyliopistossa. Professuuriin kuuluvan opetusvastuun rinnalla Markus Mantere tutkii Suomen musiikkielämän rakentumista 1900-luvun alun vuosikymmeninä sekä maamme pianismin historiaa. Aiemmin hän on tutkinut muun muassa Suomen musiikkikoulutusinstituution historiallista taustaa ja musiikintutkimuksen oppihistoriaa.

- Näen erityisen tärkeänä yhteyden musiikin esittämisen ja historian opiskelun välillä. Soitonopiskelu on aina historiatietoista, ja myös historianopetuksessa on syytä pitää muusikon näkökulmaa ja historian soivaa tulkintaa esillä yhtenä tiedon tuottamisen näkökulmana, Mantere toteaa.

Markus Mantere (s. 1971) on väitellyt tohtoriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2006 musiikintutkimuksen oppiaineesta. Lisäksi hänellä on PhD-tutkinto Brown Universitysta Yhdysvalloista vuodelta 2011. Aikaisemmin Mantere on työskennellyt Sibelius-Akatemiassa Musiikin ja näyttämötaiteen tutkijakoulun koordinaattorina (2007-2011) ja yliopistotutkijana vuodesta 2012 lähtien.

Tutkimuksellisin perustein täytettävä musiikin historian professuuri sijoittuu Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastolle sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmään, joka on yksi osaston yhdeksästä yksiköstä. Aineryhmä järjestää mm. sävellyksen, musiikinteorian, musiikkianalyysin ja länsimaisen taidemusiikin historian opetusta. Taideyliopiston strategiassa (2017–2020) tutkimus on asetettu yhdeksi keskeiseksi painopistealueeksi.

Sibelius-Akatemian musiikin historian professorin tehtävän hakuaika päättyi 25.4.2018. Tehtävää haki seitsemän henkilöä, joista kolme kutsuttiin marraskuussa 2018 järjestettyyn soveltuvuuden arviointiin. Markus Mantereen nimitti tehtäväänsä Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki Sibelius-Akatemian dekaanin Kaarlo Hildénin esityksestä.

Lisätiedot:
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén