Photo: Wilma Hurskainen

Matka virren sieluun

Sirkku Rintamäki on Sibelius-Akatemian historian toinen taiteellista tohtorintutkintoa tekevä kirkkomuusikko. Hän haluaa luoda innostavaa kirkkomusiikkia ja haastaa käsityksiämme siitä, mitä virsi on.

Vuonna 2000 Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta valmistunut, sittemmin evankelis-luterilaisen kirkon kanttorina työskennellyt Sirkku Rintamäki on keskittynyt viimeisen neljän vuoden ajan taiteelliseen tohtorintutkintoonsa. Rintamäki tutkii, mitä virsi on ja mitä se voisi olla tulevaisuudessa. Onko virsi vasta silloin virsi, kun se päätyy viralliseen virsikirjaan? Voisiko virsi olla esimerkiksi totuttua runollisempi, sävelkieleltään vaikka impressionistinen?

– Olen säveltänyt uusia virsiä, joita kutsun villivirsiksi. Perinteisesti virren ajatellaan olevan säkeistömuotoinen, kirkon uskoa ja ihmisen kokemusta välittävä yhteislaulu. On olemassa myös laajempi määritelmä, jonka mukaan virsi voi olla mikä tahansa yhteiseksi tarkoitettu uskonnollinen laulu, Rintamäki kertoo.

Lokakuussa Musiikkitalossa kuullaan kaksi Rintamäen työpajaa ja konserttia, joissa virsillä leikitään. Tuttuja ja uusia virsiä yhdessä yleisön kanssa tuottava Virsileikki! on suunniteltu yli 10-vuotiaille, eli kyseessä on tällä kertaa vähän vanhempien ja aikuisten juttu.

– Lapsi leikkii oppiakseen uutta. Me aikuisetkin voimme koettaa leikin keinoin päästä syvemmälle virteen kokonaisvaltaisena kokemuksena, Rintamäki kertoo.

Esiintyjäkokoonpano koostuu eri alojen taiteilijoista. Mukana ovat kansanmuusikko Tero Pajunen, kitaristi ja luutisti Jarmo Julkunen, sellisti Elsa Sihvola, kuvataiteilija Mirja Ilkka ja tanssitaiteilija Johanna Halén.

– Tuomme työpajoihin esimerkiksi ukuleleja, kanteleita ja foliopapereita. Soitto, laulu, liike, kuvataide ja läsnäolo ovat leikin rakennuspalikoita. Leikissä saa myös vain olla ja levätä: tuomme Organo-saliin räsymattoja, joita voi käyttää lepoalustoina tai miten vaan!

Sirkku Rintamäki on työskennellyt 20 vuotta kanttorina, viimeksi Kannelmäen seurakunnassa. Hän ei näe ristiriitaa kanttorintyön ja taiteilijuuden välillä.

– Kanttorina olen tekemisissä herkkien ja tärkeiden toimitusten, kuten häiden ja hautajaisten kanssa. Musiikilla on valtava vaikutus pyhyyden aistimiseen, lohdun saamiseen ja innoittumiseen. Se antaa minulle innostusta kehittää kirkkomuusikon työtä kohti vahvaa taiteilijuutta, Rintamäki kuvailee.

Virsileikki!
La 13.10.
Työpaja klo 11.00, konsertti klo 13.00
Työpaja klo 17.00, konsertti klo 19.00
Organo, Musiikkitalo
Liput: 17,50/11/6 € (Ticketmaster) Osta lippu
Sirkku Rintamäen neljännessä jatkotutkintokonsertissa virttä lähestytään musiikin, kuvataiteen ja tanssin kautta. Yhteisenä nimittäjänä on improvisointi. Yleisö saa osallistua konsertin toteutukseen monin tavoin: esitystä valmistellaan yhdessä konserttia edeltävässä työpajassa. Tässä konsertissa virrellä saa leikkiä! Soveltuu yli 10-vuotiaille.
Sirkku Rintamäki, laulu, piano, urut, konsertin suunnittelu ja ohjaus
Tero Pajunen, laulu, viulu, rytmisoittimet
Jarmo Julkunen, kitara, ukulele, luuttu
Elsa Sihvola, sello
Mirja Ilkka, kuvataide
Johanna Halén, tanssi

Teksti: Johanna Laitinen