Artor Jesus Inkerön työhuone Rijksakademiessa, taustalla videoinstallaatio Short Reach (2019).

Rijksakademien residenssi tarjoaa tilaa, tukea ja kontakteja

Rijksakademie van Beeldende Kunstenin residenssi on kuvataidemaailman halutuimpia residenssiohjelmia, johon hakee vuosittain 1700 taiteilijaa. Residenssi sai usean vuoden tauon jälkeen suomalaisen osallistujan, Artor Jesus Inkerön, joka lähti vuoden 2019 alussa Amsterdamiin Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön tukemana.

Haku Amsterdamin Rijksakademie van Beldeende Kunstenin residenssiohjelmaan on avoinna jälleen 1.1.–1.2.2020. Vuosittain yhdellä Kuvataideakatemian alumnilla on mahdollisuus saada stipendi Saastamoisen säätiöltä, mikäli hän tulee valituksi residenssiohjelmaan. Saastamoisen säätiön tuki on osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian alumniresidenssiohjelmaa, joka sisältyy säätiön rahoittamaan Uudet kansainväliset avaukset -kokonaisuuteen.

Mitä residenssi sitten taiteilijalle antaa? Inkerö kertoo, että ensimmäisen vuoden aikana residenssi on antanut tilaa ja aikaa paneutua syvemmin omaan työskentelyyn. ”Olen saanut paljon tukea, ja täällä on ihana kirjasto, johon voi tilata mitä vain haluamiaan kirjoja. Tietysti myös tiivis yhteisöllisyys muiden residenssiläisten kanssa on hauskaa.”

Inkerö kertoo, että aikaa on kulunut paljon matkusteluun, tutustumiseen ja näyttelyihin. Toisena vuonna hän aikoo keskittyä enemmän tekemään ei-mitään ja antamaan itselleen aikaa myös olla vaan. ”Se on tosi tärkeää.”

Inkerö on esittänyt ensimmäisen performanssiteoksensa Rijksakademien Open Studios -tapahtumassa ja heti sen jälkeen Brysselissä Beursschouwburg-teatterissa. Teos tulee myöhemmin myös Helsinkiin, Kiasmaan lokakuussa 2020.  

Inkerö suosittelee Kuvataideakatemian alumneille Rijksakademieen hakemista: ”Rijksakademiessa on todella ystävällinen ja kunnioittava ilmapiiri, jota ehkä arvostan eniten tässä instituutiossa. Taiteilijoihin suhtaudutaan täällä aivan poikkeuksellisen kunnioittavasti. Sen lisäksi kaksivuotinen iso työhuone sekä tekninen ja hallinnollinen apu ovat todella kivoja bonuksia. Parasta on runsas katras uusia ystäviä ja mukavia uusia kontakteja jossain muuallakin kuin Helsingissä. Iso kiitos kuuluu Saastamoisen säätiölle, joka on rahoittanut työskentelyäni täällä.”

Haku residenssiohjelmaan

Haku residenssiohjelmaan tapahtuu Rijksakademien kautta. Lue lisää residenssiohjelmasta ja katso hakuilmoitus tästä.

Lisätietoa

Hakuprosessista: 

Saastamoisen säätiön tuesta: Kuvataideakatemian varadekaani Johanna Vakkari,   +358 50 331 4024